
Whiskey Sour este cocktailul “shaken” pe baza de bourbon whiskey, suc de lamaie si sirop de zahar ce poate fi servit simplu, sau cu gheata. Decorul traditional este compus dintr-o jumatate de felie de lamaie/ portocala si o cireasa Maraschino.
Secretul consta in utilizarea sucului proaspat de lamaie. Cel imbuteliat poate fi ori prea dulce, ori prea acru, detaliu ce va influenta semnificativ rezultatul final. Totodata, tipul si brandul de whiskey ales va modifica echilibrul de gust si aroma al cocktailului.
In istorie:
Cele dintai bauturi acre (sour), pe baza de rom si suc de lamaie, au fost folosite in anii 1700 pentru a combate scorbutul in randul marinarilor din Marea Britanie. De-a lungul timpului, blendul cu whiskey a fost cel mai notabil cocktail din “Familia sour”.
O prima mentiune scrisa a mixului pe baza de bourbon apare in “Thomas The Bon Vivant’s Companion” (“How to mix Drinks”), primul ghid de bartending, publicat in 1862. Regasim apoi detalii in “Waukesha Plain Dealer”, o publicatie din Wisconsin, in 1870. In 1962, “Universidad del Cuyo” il prezinta drept creator al whiskey sour pe Elliot Stubb (1872), in Iquique (Chile).
Ingrediente:
- Pahar “old fashioned” sau Cobbler
- 60 ml (3 - 6 parti) Jim Beam White
- 20 ml (2 parti) suc proaspat de lamaie
- 10 ml (1 parte) sirop de zahar
- cirese Maraschino, felii de lamaie/ portocala
- gheata.
Bourbonul, sucul de lamaie si siropul se pun intr-un shaker, se completeaza cu gheata si se agita energic timp de 20 de secunde. Se toarna (prin sita) in paharul racit in prealabil si se decoreaza cu o jumatate de felie de portocala si o cireasa. Este gata in numai 8 minute.
Variatiuni:
Pentru amatorii de alte distilate decat bourbon whiskey, lista de mixuri este mai mult decat generoasa:
- Boston sour – cu un strat de spuma cremoasa, din albus de ou
- New York sour – unii sustin ca, la reteta originala, se adauga vin rosu (de preferat Merlot, sau Syrah). Altii mixeaza pe o baza de cognac VSOP plin si rafinat, precum Remy Martin (inlocuind astfel bourbonul)
- John Collins – cu adaos de apa minerala
- Scotch sour – cu scotch whisky, suc de grapefruit si sirop de scortisoara
- Frisco sour – cu lichior Benedictine in loc de sirop de zahar si suc proaspat de lamaie si lime
- Canadian Club sour – cu whisky canadian
- Old thyme sour – cu irish whiskey, lichior de soc St. Germain, lichior Green Chartreuse, scortisoara si cimbru
- Knob Creek Rye - cu rye whiskey, sirop de artar si suc de portocale
- Whiskey sour 101 – cu suc de grapefruit si lime; indulcit cu miere si lichior de miere
- Penicillin Cocktail – creat in 2005 de un barman australian, cu: scotch whisky, suc de lamaie, sirop de miere si ghimbir, single malt “afumat” si garnisit cu ghimbir caramelizat
- Larceny bourbon – cu suc de grapefruit si sirop de menta
- Hibiki Japanese harmony – cu yuzu si sirop de rozmarin.
In functie de preferinte, aproape orice distilat poate fi utilizat pentru a mixa un “sour”. Gin, rom, tequila, sau vodka pot inlocui cu succes bourbonul, cu o conditie: sa se echilibreze “the sweet and sour”, dupa gustul fiecaruia.
Cele mai populare variante cu lichior utilizeaza Amaretto, Dry Curacao, Kahlua, sau Midori. Gasiti si alte retete pe https://www.thespruceeats.com/whiskey-sour-recipe-761273.
Similar ca tarie cu un Manhattan, sau cu un pahar cu vin (14%), Whiskey sour este un cocktail cu numa 44 de kcal, potrivit pentru cei care au grija de silueta lor.
Descopera si alte retete de cocktailuri clasice, precum si bauturi premium in magazinul nostru online Expert Drinks!
Scrie comentariu