Sampania, cunoscuta si sub numele de "vin de Champagne", este o bautura spumanta produsa in regiunea eponima din nord-estul Frantei.
Denumirea limiteaza astfel doar vinurile produse in Champagne, fiind considerata "denomination d'origine protegee". Licoarea este considerata una dintre cele mai populare de pe glob si se produce din cele mai bune vinuri din departamentele franceze Aisne, Aube si Marne.
Materia prima, Chardonnay, Pinot Noir, sau Pinot Meunier, este pusa in sticle si lasata la refermentat, timp in care zaharul se transforma in alcool si in gaz carbonic. Pasul final este eliberarea din sticle a unei mici cantitati de lichid, denumita "degorgement", pentru a indeparta reziduurile de drojdie. Se ingheata gaturile sticlelor prin rasturnare si scufundare la -20°C, intr-o solutie salina. Dopul de gheata iese apoi, prin aducerea sticlei in pozitie verticala. Cantitatea mica de vin ce se pierde odata cu dopul de gheata este inlocuita cu un "liqueur d'expedition", un amestec de zahar din trestie si vin vechi.
Inceputurile sampaniei stau sub semnul unui "accident": in urma cu peste 5 secole, calugarii francezi au considerat licoarea plina de bule un "vin stricat".
Potrivit Universitatii din Reims Champagne-Ardenne din Franta, intr-un pahar mediu de sampanie sunt cam 2 milioane de bule.
Tipuri de sampanie:
- non-vintage (80-90% din cantitatea vandut) – un amestec de vinuri variate din recolta acelui an, plus alte vinuri din ani diferiti;
- vintage - facuta din struguri recoltati in anul specificat pe sticla. In unii ani nu se produce sampanie, deoarece strugurii nu intrunesc toate conditiile necesare;
- Blanc de Blancs - sortiment obtinut 100% din struguri Chardonnay;
- brut - sortiment sec, opus variantei dulci;
- extra brut - sortimentul cel mai sec.
Cum se deschide o sticla de sampanie?
Se indeparteaza folia de protectie; se tine dopul, indepartandu-se capacul de sarma; se intoarce usor sticla, tinandu-se dopul in aceeasi pozitie. Pentru a savura licoarea pretioasa, un pahar inalt si ingust este alegerea potrivita.
Unde gasesti bautura preferata a lui James Bond?
La Expert Drinks am ales pentru tine sampania exclusivista Dom Perignon vintage, ce se odihneste cel putin 8 ani in pivnite, spectaculoasa Luc Belaire Fantome, ce iti poate lumina orice petrecere, dar si pretiosul "tete de cuvee" Armand de Brignac Gold, sau suprinzatorul Moet&Chandon, supranumita "cea mai iubita sampanie din lume".
Fiecare dintre ele aduce cu sine garantia unei experiente de consum unice.