Un distilat a carui nume provine din cuvantul galez "uisce beatha" ("apa a vietii"). Acesta este whiskey-ul irlandez, candva cea mai populara bautura alcoolica din lume.
Se crede ca licoarea a aparut in secolul al XII-lea, odata cu introducerea, de catre calugarii irlandezi, a tehnicii distilarii parfumurilor (invatata de acestia in tarile mediteraneene). Whiskey-ul era, la inceput, aromatizat cu plante precum anasonul, menta, sau cimbru si nu se odihnea in butoaie. Multa vreme produs in ilegalitate, distilatul ramane in istoria scrisa abia incepand cu 1405.
Spre deosebire de Scottish, Irish whiskey este mai neted, mai catifelat, mai "curat" ca gust. Bautura produsa exclusiv in Irlanda si Irlanda de Nord se face din malt de cereale, cu adaos de drojdie si concentratie alcoolica mai mica de 94.8%, cu ajutorul distilarii triple.
Intotdeauna invechita in butoaie din lemn (preferabil de stejar) cel putin 3 ani, bautura poate primi doar adaos de apa si colorant de caramel, care sa nu altereze componentele aromatice (ci doar sa reduca taria la 40% AVB si sa stabilizeze culoarea).
Sugestii de servire: un Irish se bea in tihna, cu inghitituri mici. In pahar poate fi simplu, cu gheata, cu un strop de apa, sau in blenduri. Una dintre cele mai cunoscute combinatii este Irish Coffee, o bautura multistratificata care incanta papilele gustative.
Cauti un Irish premium, dintr-o gama de produse atent selectionate?
Incearca Teeling Whiskey, pe care il poti comanda din magazinului nostru online, Expert Drinks.