Brandy defineste o categorie mare de distilate din fructe, fara restrictii de ordin geografic in ceea ce priveste productia. Cu alte cuvinte, bautura poate fi regasita peste tot in lume si se face din: mere, pere, cirese, struguri, sau amestec de fructe.
Inceputul procesului sta in fermentatia ingredientelor, urmata de distilarea propriu-zisa. Un brandy premium inglobeaza soiuri de struguri de calitate, se distileaza de doua ori, in cantitati mici si se lasa la maturat in butoaie cel putin 2 ani inainte de imbuteliere.
Brandy-urile de larg consum folosesc fructe generice, sunt distilate o singura data, sunt invechite in butoaie de stejar si amestecate inainte de imbuteliere.
Tipuri:
- Armagnac - o bautura realizata conform unor standarde stricte, intr-o anumita zona geografica, distilat o singura data, cu arome mai puternice decat celelalte
- Cognac - produs doar intr-un areal geografic strict delimitat, dupa reguli clare, de obicei din struguri Ugni Blanc, dublu distilat, invechit in butoaie de stejar, supranumit "eau de vie"
- American brandy - o bautura mai ieftina decat cele provenite din Hexagon, dar de o calitate decenta
- Calvados - brandy produs in Franta, din mere, maturat timp de 2 ai in butoaie de stejar, cu note de caramel
- Applejack - brandy american de mere, ceva mai putenic decat Calvados
- Pisco - bautura specifica zonei Chile si Peru, din struguri, maturat fie in damingene (Peru), fie in Butoaie (Chile), cu particularitati de gust specifice
- Grappa - brandy de tescovina, produs de italieni, supranumita "apa de foc", a carui gust aduce usor cu un cognac mai dulce.
Cauti un brandy premium, potrivit pentru reuniuni, sau cadouri rafinate?
La Expert Drinks gasesti bauturi unice, complexe, pentru o experienta a gustului de neuitat.