Vinul Rose este o bautura cu o personalitate aparte, ce se obtine in mod traditional atunci cand cojile strugurilor rosii stau numai cateva ore la fermentat alaturi de pulpa.
Sortimentele de struguri folosite, de la Cabernet Sauvignon la Syrah, dau gustul final, care poate fi de: flori, capsuni, pepene galben, petale de trandafir, coaja de lamaie, rubarba etc.
Metodele prin care se obtine vinul rose sunt:
- macerarea - folosita in special de francezi, este cea in care strugurii sunt lasati in suc propriu, pentru o anumita perioada
- sangerarea - raspandita mai ales in podgoriile californiene, este denumita asa deoarece are loc in primele ore ale procesului de productie al vinului rosu, cand o parte din must este lasat sa "sangereze" si pus intr-o cuva speciala (concentrandu-se astfel toata intensitatea vinului rosu)
- amestecul - nu prea popular in randul producatorilor, procedeul se refera la adaugarea unei mici cantitati de vin rosu intr-o cuva cu vin alb, pana la obtinerea rezultatului dorit. Metoda este folosita in special de producatorii de vin spumant din regiuni franceze precum Champagne, care combina un strop de Pinot Noir cu Chardonnay.
Vinul Rose este companionul perfect pentru preparate culinare pe baza de pui, curcan, peste, fructe de mare, dar se asociaza si cu deserturi fructate.
Cauti un Rose de calitate, potrivit petrecerilor cu prietenii, sau meselor in familie?
Alege sa descoperi oferta magazinului online Expert Drinks!