Ce este lichiorul? O bautura alcoolica distilata, cu aroma de fructe, ierburi, condimente, indulcita cu zahar ori miere, imbogatita uneori cu esente.
Prin legea europeana, lichiorurile au un continut de alcool de cel putin 15% in volum, cu nu mai putin de 100g zahar/litru.
De-a lungul timpului: acesta bautura are o istorie veche de peste 7 secole, numele provenind din latinescul “liquifacere”, care insemna "a dizolva".
Dar ce era dizolvat si in ce? Fructe, coji de fructe, frunze, flori, seminte, scoarta, radacini, samburi, adica aproape orice parte a unei plante care infuzata si macerata intr-un alcool, capata un gust dulce de cele mai multe ori si un parfum deosebit.
Lichiorul este, in genere, bautura preferata a femeilor. Bautura fina a fost creata de calugari, Armaud de Villeneuve, monah si alchimist grec, fiind primul care a prelucrat un lichior de plante, in secolul al XIII-lea. Bautura era insa foarte amara si se folosea in tratarea bolilor, iar rolul alcolului era ca licoarea medicinala sa nu se altereze.
Dupa descoperirea Americii, cand pretul condimentelor a mai scazut si au devenit mai accesibile, calugarii au inceput sa puna in lichior zahar, miere, cafea, cacao, scortisoara, vanilie si alte plante care au adus arome noi si i-au imbunatatit mult gustul. Chartreuse, Benedictine si Chambord sunt printre cele mai vechi si celebre lichioruri.
Cum se prepara licoarea dulce/ amaruie?
- distilare directa - extragerea alcoolului dintr-un amestec de fructe fermentate;
- amestecare - distilatului spirtos neutru i se adauga sirop de fructe si, uneori, cacao, ciocolata, ou.
Tipuri:
- dupa consistenta este lichiorul din fructe/ plante si crema;
- dupa proprietatile organoleptice sunt lichioruri cu aroma de fructe, amestecate/fantezie, lichioruri florale si elixir;
- dupa culoare sunt limpezi si opace;
- dupa tarie/ concentratia de alcool sunt bauturi digestive (25 - 40% alcool) si lichioruri desert (15 - 25 % alcool).
Cum bem lichiorul? Gama de lichioruri este vasta si cuprinzatoare, ingloband de la bauturi complexe, artizanal, excelente servite cu gheata, pana la lichioruri destinate mixerelor de cocktailuri. Aproape fiecare tara din lume produce aceasta bautura si aproape toate plantele, fructele, condimentele, plantele, florile si tipurile de distilat sunt folosite in productia lor.
Unde le gasesti? La Expert Drinks avem cea mai variata gama de lichioruri premium, de la cunoscutele Amaretto, Absint sau Super Cassis ale producatorului Vedrenne, pana la Pallini Limoncello ori Sambuca.
Ia-le acasa sau daruieste-le prietenilor!