Vinul spumant este un tip de bautura cu un continut ridicat de dioxid de carbon, obtinut prin fermentatie naturala, proces ce poate avea loc in sticla (metoda Champenoise) sau in cisterne special construite pentru a face fata presiunii din timpul fermentarii (metoda Charmat).
Spumant sau sampanie?
Exemplul clasic de vin spumant este sampania, vin produs in regiunea Champagne din Franta.
Exista si alte variante de vin spumant, produse in diferite tari: Espumante in Portugalia, Cava in Spania, Sekt in Germania, Asti in Italia (denumirea generala este Spumante) si Cap Classique in Africa de Sud.
In unele regiuni ale lumii cuvintele „sampanie” si „spumante” sunt folosite ca sinonime pentru vinul spumant, insa legislatia din domeniu rezerva cuvantul sampanie pentru un vin spumant specific regiunii franceze.
Cum deosebim vinurile spumante?
Dupa perioada de tiraj, ce are loc in urma fermentatiei secundare (atunci cand vinurile spumante isi obtin efervescenta):
- tiraj de 9 luni - perioada minima, ce nu adauga un plus vinului;
- tiraj de 15 luni - 2 ani - interval in care vinul capata gust mai bogat;
- tiraj de 3 - 8 ani - cele mai bune vinuri spumante din lume se regasesc aici. Particulele de drojdie din cea de-a doua fermentatie confera robustete, textura cremoasa si o savoare usor picanta.
Vinul spumant este de obicei alb sau rose, dar exista si exemple de vin spumant rosu, cum ar fi italianul Brachetto sau australianul Shiraz spumant.
Dulceata vinului spumant poate varia de la extra-dry „brut” pana la dolce.
Cauti un spumante rafinat, elegant, potrivit oricarei ocazii?
La Expert Drinks poti alege un Maschio Spumante Cuvee Extra Dry, un Righi Spumante Dolce Rose sau un Cocchi Asti DOCG, avand garantia unei game atent selectionate.