Digestivele, care poarta denumirea de amaro, bitter sau digestivo, ajuta la o mai buna functionare a organismului, fiind servite la finalul mesei, dupa desert sau dupa platoul cu branza care inchide masa.
Sa nu facem insa confuzia de a asocia digestivul cu bauturile de desert, fiindca acesta este mai putin dulce si cu o concentratie de alcool mai mare.
In istorie:
se spune ca stramosii nostri puteau depista alimentele cu potential toxic datorita abilitatii de a simti gustul amar.Cu timpul au descoperit ca nu tot ce-i amar este si neaparat daunator si au inceput sa imblanzeasca amarul in folosul lor.
Bitterurile sunt tincturi concentrate sau infuzii in care au fost mixate tot felul de condimente precum cardamonul, anasonul sau coaja de portocala uscata, ale caror arome se combina cu alcoolul si ierburi cu reale proprietati medicinale, precum gentiana, papadia sau pelinul. Aceste bauturi spirtoase au aparut undeva in secolul al XVII – lea si erau vandute de farmacisti ca remedii pentru probleme comune de circulatie sau digestie.
Gama de bauturi cuprinde si lichiorurile digestive, ceva mai fructate si mai prietenoase la gust, precum Campari, Amaro ori Sambuca.
Cele mai bune digestive sunt:
- cele ierbacee si bitterele, servite fara gheata;
- cognacuri, vinuri licoroase, palinka, brandy-uri de fructe, grappa, limoncello, lichiorurile distilate (ouzo, tequila), unele cocktailuri etc.
Nu exista reguli precise, fiecare putand opta in functie de gust, preferinte si traditia regiunii din care provine:
- in Franta se serveste de regula un brandy – Cognac sau Armagnac;
- in Italia, un bitter amaro, o grappa dulce sau un lichior precum limoncello si nocino;
- spaniolii prefera vinurile licoroase – sherry, Madeira sau Porto, la fel de bine ca pacharan, un lichior asemanator cu ginul, facut din fructe de padure;
- nemtii sunt adeptii digestivelor mai aromate, din ierburi, bittere.
Cum se servesc?
Nu exista reguli stricte legate de cum si cand se serveste un digestiv, dar, in general, se urmeaza o linie. Majoritatea digestivelor se servesc in mod normal fara gheata si la temperatura camerei, in pahare mici si in cantitati de maxim 60 ml.
Unde le gasesti?
Atunci cand cauti cele mai bune digestive, imbutelieri premium si idei de cadouri, Expert Drinks este solutia. Am cautat si am gasit pentru tine "una dintre cele mai bune spirtoase din lume", lichiorul Killepitsch, o izbucnire de arome din nu mai putin de 98 de ingrediente.