O bautura cunoscuta in intreaga lume, romul este un distilat alcoolic, specific Caraibelor si Americii Latine, maturat unul sau mai multi ani in butoaie din lemn.
Cum se obtine?
Licoarea dulceaga se produce prin fermentarea derivatelor de trestie de zahar, melasa sau suc de trestie. Bautura alcoolica, obtinuta in grade variate de tarie inca din secolul al XV-lea, este initial incolora, culoarea specifica fiind data in urma procesului de invechire.
Spre deosebire de alte bauturi spirtoase, romul nu are o reteta standard, specificul lui depinzand de zona, tara, sau distileria din care provine. Totodata, diferitele nuante ii sunt date de calitatea materiei prime, solul si climatul fiecarui distilator in parte.
Pentru ca procesul de fermentare sa poata incepe, la melasa se adauga drojdie si apa. Pentru romurile usoare se folosesc drojdii rapide. Pentru cele premium sunt alese drojdii cu timpi mai lungi, fapt ce confera o aroma aparte bauturii.
Romul gold, sau variatiunile dark pot primi in ultima faza a productiei adaos de caramel, pentru intensificarea culorii.
Tipuri de rom:
- dupa materia prima folosita, exista doua mari categorii de rom: din suc de trestie de zahar, zis si agricol (din fostele colonii franceze - Haiti, Martinica sau Guadelupa) si cel din melasa;
- dupa zona geografica este rom:
- din insulele colonizate de spanioli (Cuba, Guatemala, Panama, Nicaragua sau Puerto Rico), mai suav;
- din fostele colonii engleze (Jamaica, Barbados sau Belize), cu gust mult mai pronuntat;
- dupa eticheta:
- White Label, denumit si Silver sau Light, este un rom usor, cu o perioada mica de invechire, cu foarte putina savoare in afara de gustul dulceag, specific, folosit mai ales in producerea cocktailurilor. Majoritatea sortimentelor White Label provin din Puerto Rico;
- Gold Label, rom cu invechire medie, cu savoare mai pronuntata, la care se pot adauga uneori si caramel, sau condimente;
- Dark Label - romuri care trec printr-un proces de imbatranire mai indelungat, au un parfum mult mai puternic, o savoare mai pronuntata si sunt cel mai des utilizate in gastronomie. Provin mai ales din zone precum Jamaica, Haiti sau insula Martinica;
- Black Label - varietati obtinute din melasa, bauturi grele, cu o aroma puternica si o culoare pronuntata. Sunt produse mai ales in fostele colonii britanice, printre care Insulele Bermuda, Jamaica sau Insulele Virgine;
- Premium Aged Rum - bautura "curata", fara adaosuri, ce se recomanda a fi consumata simpla;
- Overproof - un rom extra strong, a carui tarie variaza intre 40 si 75 de grade, folosit mai ales la cocktailuri.
Cum se consuma?
Cu cat este romul mai inchis la culoare, cu atat e mai bine sa nu fie mixat. Barmanii folosesc uneori sortimente gold in cocktailuri celebre precum Mojito, Pina Colada sau Cuba Libre, pentru o aroma speciala, insa niciodata varietatile dark sau black, care se recomanda a fi servite simple, sau cu gheata.
Romul poate fi folosit, de asemenea, ca ingredient in prepararea dulciurilor, deoarece le da acestora o aroma specifica, usor de recunoscut.
Unde gasesti cel mai bun rom?
La Expert Drinks avem o gama variata de bauturi fine, atent selectionate, pentru cunoscatori. Daca iti doresti o licoare exceptionala, in editie limitata, sau un distilat tanar, potrivit pentru cocktailuri, ori poate cauti o idee de cadou, Plantation rum este alegerea ideala.