Caipirinha este un cocktail tare, pe baza de cachaca, lime si zahar, ce aduce spiritul Braziliei in fiecare pahar. Declarata bautura nationala, licoarea poate fi gasita in orice bar, restaurant, sau chiar locuinta braziliana, locuitorii cunoscand reteta si fiind oricand gata sa o prezinte.

O istorie plina de enigme

Originea bauturii nu este in totalitate cunoscuta. Unii pozitioneaza aparitia sa in jurul anului 1918, in regiunea portugheza Alentejo, unde o reteta cu lamaie, usturoi si miere era folosita impotriva gripei spaniole.
Altii sustin ca la baza cocktailului sta Poncha, o bautura nascuta in Madeira, Portugalia, ce are ca ingredient principal Aguardiente de cana. Erau vremuri in care alcoolul era utilizat pentru a grabi vindecarea multor afectiuni.
Istoricii plaseaza crearea licorii in secolul al XIX-lea, in zona Sao Paolo, iar ca si inventatori ii aduc in prim plan pe fermierii proprietari de terenuri cultivate cu trestie de zahar. Era, pare-se, o bautura pastrata special pentru petreceri si evenimente.

Caipirinha este diminutivul cuvantului portughezo-brazilian “caipira”, care se refera la cineva din mediul rural (asemanator termenului american “hillbilly”).

Ce este cachaca?

Deseori confundata cu romul alb, cachaca este o bautura alcoolica cu gust usor piperat (asemanator combinatiei dintre tequila si rom), facuta prin distilarea sucului de trestie de zahar. Diferenta dintre aceasta si rom este data tocmai de ingredientul distilat: la cel din urma, melasa este baza. 
Sunt voci care sustin ca originea cachaca este legata de sosirea colonistilor portughezi in Brazilia, in secolul al XVI-lea. Acestia ar fi adus cu ei materia prima: trestia de zahar.
Vreme de secole, licoarea a fost bautura saracilor – cuvantul portughez “cachaceira” inseamnand si astazi “betivan”. 
Potrivit Capital.ro brazilienii au cel putin 2000 de porecle recunoscute oficial pentru bautura lor nationala, printre acestea fiind: “cafeaua alba”, “apa vie”, “apa rasului”, “apa pe care nu o beau pasarile”. 
Treptat, distilatorii au ajuns sa rafineze bautura si sa o matureze in butoaie. Astazi, “cachaca velha” (“invechita”) pastreaza amprenta a nu mai putin de 20 de tipuri diferite de lemn.

Cum se prepara Caipirinha?

Revenind la cocktailul nostru, iata ce ingrediente sunt necesare pentru a-l recrea la petreceri:

- un pahar mediu, de bar
- 50 ml cachaca
- lime
- zahar brun
- gheata.

Se pun in pahar un lime taiat in sferturi si doua lingurite de zahar. Se zdrobesc bine, cu ajutorul unui muddler (sau al unei linguri de lemn). Se adauga pana sus gheata pisata, cachaca si se amesteca. Se decoreaza optional cu felii de lime.

Si daca nu vreau Caipirinha?

Ei bine, daca reteta nu te-a convins, exista si alte variante de cocktail:

- Caipifrutas – bautura din cachaca si alte fructe – caipirinha de fructul pasiunii, ananas, mango, struguri, kiwi, capsuni, sau chiar de caju 
- Sakerinha – cu sake
- Caipinheger – cu Steihager (un tip de gin german)
- Caipirao – cu Licor Berao (un lichior portughez dulce); fara adaos de zahar
- Pearl Button1.5 masuri de cachaca, 0.5 masuri lichior de soc, limonada cu apa minerala; decorat cu o felie de grapefruit galben
- Caipiri2 masuri de cachaca, 1 masura suc de lime, 2 lingurite de miere, sau sirop de agave; strecurat, intr-un pahar de Martini si decorat cu coaja de lamaie.

Sau poti alege una dintre cele 3 variante propuse de specialistii Expert liquids:

- Caipiroska – alternativa cu o vodka de o finete aparte, distilata de 6 ori, de la Tito’s Handmade Vodka  
- Caipirissima – sofisticat, cu rom alb Plantation 3 Stars, din Caraibe 
- Caipirinha a’l italiana – cu una dintre cele mai cunoscute bauturi-aperitiv din lume, Campari

In comparatie cu alte cocktailuri de vara, Caipirinha este o bautura tare (30% AVB). De aceea iti recomandam consumul responsabil!

Pentru a descoperi si alte retete de coktailuri populare, te asteptam in magazinul nostru online Expert Drinks!