Cocktailul delicios, pe care unii il numesc generic “Cosmo” este o bautura de culoare roz, ce aduce impreuna, intr-un pahar inalt: vodka, triplu sec, suc de afine si suc proaspat de lamaie.

 
Denumirea sugereaza atribute specifice consumatoarelor: independenta, siguranta de sine, spiritul modern al femeilor care isi doresc sa savureze o licoare rafinata impreuna cu prietenele.

 

Istoria cocktailului Cosmopolitan


Desi pare greu de crezut, Cosmopolitan poarta in spate nu mai putin de 9 decenii de experienta. Anii’30 sunt punct de plecare in povestea cocktailului, a carui reteta s-a modificat de-a lungul timpului. 
Initial, reteta era compusa din gin, suc de lamaie si suc de zmeura. Mai apoi, distilatul folosit a fost vodka, sucul de lamaie a fost inlocuit de cel de lime, iar sucul de zmeura, de cel de merisoare. 
Unele surse sustin ca barmanita Cheryl Cook ar fi fost, in anii’80, creatoarea unei bauturi atractive pentru clientela feminina. Aceasta ar fi modificat reteta clasica de Vodka Martini, adaugandu-i triplu sec, suc Rose’s Lime si suc de merisoare.
Pe lista lunga a celor care isi asuma rolul de prim creator al faimosului cocktail s-au aflat, de-a lungul timpului, mai multi barmani si proprietari de bar din zone diferite ale SUA.

Popularitatea bauturii atinge cote maxime in anii’90, odata cu aparitia serialului tv “Sex and the City”. Personajele principale aveau frecvent cate un cocktail Cosmopolitan in mana, sau comandau unul la fiecare intalnire. 


Ingrediente Expert Drinks pentru un cocktail Cosmopolitan savuros:


- 1 shaker
- 1 pahar de cocktail (de Martini), racit in prealabil
- 40 ml vodka Tito’s Vodka
- 15 ml Pierre Ferrand Dry Curacao
- 15 ml suc proaspat de lime
- 30 ml suc de merisoare
- gheata
- felii de lime, sau coaja de portocala.

Toate ingredientele se agita in shakerul in care s-a pus gheata in prealabil. Cocktailul se strecoara in pahar si se decoreaza cu felii de lime, sau coaja de portocala, in functie de preferinte. 

 

Altfel de Cosmo


Ca si in cazul altor cocktailuri celebre, reteta Cosmopolitan poate fi adaptata la preferintele fiecaruia. 

Astfel iau nastere:


- Virgin Cosmopolitan – cu suc de portocale si limonada roz, in locul distilatelor
- Constipolitan – cu suc de prune, in locul sucului de merisoare smiley
- CosNOpolitan, al lui Kimbal Musk – cu suc de merisoare, lime, bitter de portocale si sifon (sau apa minerala)
- CosmoBellini – cu adaos de Prosecco (20 ml) si piure de pere albe
- White Cosmopolitan – cu suc de merisoare albe in locul celor rosii
- Francillian – cu Sangria in locul sucului de merisoare
- Cosmocello – cu Limoncello in locul sucului de lime
- Peach Cosmo – cu suc si snaps de piersici, in locul sucului de merisoare
- Strawberry Cosmo –  capsuni proaspete, zdrobite, ce inlocuiesc sucul de merisoare. Dupa aceeasi reteta poate fi obtinut si Raspberry Cosmo, cu zmeura
- Campari Cosmo – cu adaos de Campari, ce echilibreaza printr-o nota amara gustul dulce pe care il are vodka
- Verry Berry Cosmo – cu lichior Chambord, vodka de afine/merisoare si suc de afine, merisoare, zmeura
- Crantini – cunoscut si sub numele de Cranberry Martini – cu vodka, cocktail de merisoare (lichior si suc de merisoare) si decor de fructe (proaspete, sau deshidratate)
- Pink Honey Martini – cu 1 masura Barenjager (un lichior de miere din Germania), 1 masura de vodka, un strop de suc de merisoare si putin sweet-sour mix (a carui reteta poate fi gasita pe https://www.thespruceeats.com/diy-cocktail-sours-759949)
- Watermelon Cosmo – cu adaos de lichior de pepene rosu si sirop simplu, de zahar
- Winter Cosmo – cu adaos de sirop de zahar si decor de fructe de padure congelate.

 

Cocktailul Cosmopolitan si dieta


Atunci cand tii la silueta, sau urmezi un regim alimentar, regula de baza este sa nu consumi alcool. Daca totusi mergi la o petrecere, sau iesi in oras cu prietenii si iti doresti un cocktail Cosmopolitan (sau mai multe), ar trebui sa stii ca fiecare pahar cu licoare roz, imbietoare, facut dupa reteta clasica, are 200 de calorii.

 

Cum stii ca ai obtinut un Cosmopolitan perfect? 


Considerata una dintre cele mai faimoase bauturi pe plan mondial (conform https://coolosophy.ro/cocktailul Cosmopolitan, mixat dupa reteta originala, este spumos, savuros, aromat si are o culoare roz, stralucitoare. 


Descopera acum reteta unui cocktail Cosmopolitan si mixeaza ca la carte, din cele mai bune ingrediente!