Pina Colada este un cocktail dulce, racoritor, de vara, pregatit cu rom alb, crema/lapte de cocos si suc de ananas. In functie de preferintele barmanului, sau ale clientului, bautura cu adaos de gheata poate fi “blended” sau “shaken”. La final se adauga o felie de ananas, ori o cireasa Maraschino (sau ambele), ca decor. 

Este preferatul beach-barurilor din intreaga lume.

 

Originile cocktailului

Cocktailul, sarbatorit anual in Porto Rico pe 10 iulie ( Ziua Nationala Pina Colada) este disputat de mai multi creatori. 
“Vinovatul” principal pentru nasterea acestei faimoase bauturi pare sa fi fost piratul portorican Roberto Cofresi care, in secolul al XIX-lea, ridica moralul echipajului sau cu ajutorul unui amestec de rom alb, suc de ananas si nuca de cocos. Dupa moartea acestuia, in 1825, reteta se pierde pentru o vreme, reaparand in 1950, in “The New York Times”. Celebra publicatie atribuie atunci originile Pina colada cubanezilor, fara alte detalii. 

Sunt surse ce sustin ca primul care a mixat licoarea ar fi barmanul Ramon “Monchito” Marrero, la Hotelul Caribe Hilton, in 1954. Altii spun ca un barman portorican a mixat, in 1963, in restaurantul Barrachina, ceea ce avea sa devina bautura oficiala a Puerto Rico (1978).

Cocktailul devine cu adevarat cunoscut in 1979, dupa ce Rupert Holmes lanseaza piesa “Escape (The Pina Colada Song)” – https://www.youtube.com/watch?v=TazHNpt6OTo. Dupa acest moment, si alti artisti au preluat denumirea in melodiile lor.

Denumirea Pina Colada are origini spaniole si inseamna “ananas strecurat”, referire directa la modul de obtinere a sucului proaspat de ananas (prin presare si strecurare inainte de utilizare).

 

Ingrediente:

- un shaker
- un pahar “poco grande”, “hurricane”, un “borcan” sau un pahar Collins
- 50 ml rom alb premium Plantation 3 Stars
- 30 ml crema nuca de cocos (sau lapte)
- 50 ml suc proaspat de ananas
- gheata
- felii de ananas sau cirese Maraschino.

 

Cum se prepara?

In shaker-ul cu gheata se toarna romul Plantation, crema/ laptele de nuca de cocos si sucul proaspat de ananas. Se agita energic timp de cel putin 30 de secunde, pentru a aduce lichidul la o consistenta cremoasa. 
Se toarna bautura in paharul racit in prealabil si se garniseste cu felie de ananas, sau cireasa maraschino (sau cu ambele). Simplu!

 

Crema de nuca de cocos, sau lapte de cocos?

Mixologii recomanda crema de nuca de cocos, deoarece aceasta este mai densa, are un plus de zahar, se potriveste mai bine cu romul si da nastere unui cocktail “plin”, onctuos. 
Pentru o aroma mai intensa, se inlocuieste romul alb cu unul “dark”, mai vechi, care va modifica  si vizual bautura.

 

Pina Colada “altfel”

Cand unul dintre ingrediente nu este in lista ta de preferate, poti alege una dintre numeroasele variante:

- Chi chi – cu vodka in loc de rom
- Amaretto Colada – cu amaretto in loc de rom
- Lava Flow – mix de Pina Colada si Daiquiri de capsuni
- Virgin Pina (sau Pinita Colada) – nonalcoolic
- Kiwi Colada – kiwi (fructe si sirop) in loc de ananas
- Kahlua ColadaKahlua in loc de rom
- Scotsman Colada – scotch in loc de rom
- Staten Island Ferry – rom aromat Malibu, ce inlocuieste romul alb si crema de nuca de cocos
- Hawaian blue – cu adaos de Curacao
Caribou Lou – o masura rom Malibu, 1.5 masuri Goslings Black Seal Overproof 75,5% Bermuda Rum 0.7L si 5 masuri suc de ananas
- Soda Colada – cu apa minerala in loc de suc de ananas. 

 

De ce este Pina Colada atat de apreciat? 

Cocktailul cu un continut de alcool de aproximativ 13% se apropie de taria unui pahar cu vin, fiind insa mult mai delicios si racoritor. Este usor de facut si arata spectaculos.
In plus, daca vrei sa creezi o bautura cu adevarat rece, poti oricand sa congelezi ananasul inainte de a-l transforma intr-un piure si a-l mixa impreuna cu celelalte ingrediente. 

 

Descopera ofertele in magazinul nostru online Expert Drinks si pregateste acum un cocktail cu gust de vara!