Declarat in 2016 cel mai popular cocktail din Marea Britanie si Franta, Mojito a fost bautura preferata a scriitorului Ernest Hemingway. In anii ‘40, in “La Bodeguita del Medio”, din capitala Cubei, jurnalistul a lasat urmatoarea marturie: “My Mojito in La Bodeguita, my Daiquiri in El Floridita”.

Unul dintre cele mai apreciate highballs pe baza de rom din lume, cocktailul reuneste o istorie ce  depaseste granita secolelor. Indienii nativi din America de Sud foloseau drept remediu impotriva bolilor tropicale (scorbut, dizenterie) un amestec de “aguardiente de cana”  (“apa arzatoare”, o forma bruta de rom din trestie de zahar), lime, suc de trestie si menta. Sunt voci care sustin insa ca bautura isi are origini printre sclavii africani ce lucrau campurile de trestie cubaneza in secolul al XIX-lea. Acestia consumau “Guarapo”, un suc de trestie slab alcoolizat, fara lime.

Si originea denumirii naste dezbateri: sunt teorii ce leaga numele de “mojo”, un condiment cubanez obtinut din lime, folosit la asezonarea preparatelor culinare. Altele sustin ca Mojito este un derivat al cuvantului “mojadito” (din spaniola, “putin umed”), sau chiar “mojado” (“ud”).

Preparare:

Mojito este un cocktail clasic, racoritor, perfect pentru zilele toride, realizat in mod traditional din 5 ingrediente: rom alb, suc de trestie de zahar (sau zahar), suc de lime, apa minerala si menta.

Melanjul de citrice, menta si dulceata zaharului completeaza cu succes gustul inconfundabil al romului.

Ingrediente:

- 50 ml rom alb Plantation 3 Stars

- 30 ml suc proaspat de lime

- 6 frunze de menta

- 2 lingurite de zahar, sau 20 ml sirop de zahar

- apa minerala (cca 25 ml)

- cuburi de gheata.

Inainte de toate, se alege un pahar Collins. Apoi, cu ajutorul unui muddler, se amesteca usor zaharul, sucul proaspat de lime si frunzele de menta, pana la eliberarea uleiurilor volatile continute de cele din urma (fara insa a le zdrobi, pentru a nu deveni amare). Se adauga rom Plantation 3 Stars si se agita pentru dizolvarea zaharului si pentru a ridica menta la suprafata. Bautura se completeaza cu gheata si apa minerala si se garniseste cu felii de lime si frunze de menta.

Descopera si alte romuri pe care le poti folosi in retetele tale!

Variatii

Din reteta originala, au fost inlocuite partial sau total anumite ingrediente si astfel au luat nastere:

- “Rose Mojito” ce contine sirop, sau lichior de trandafiri

-“Virgin Mojito”, sau “Nojito” – fara alcool

- “Cojito” cu lichior de nuca de cocos

- “Mojito Blanco” ce contine tequila in loc de rom

- “South Side” o bautura cu gin, fara rom

- “Dirty Mojito” cu rom gold si zahar Demerara

- “Dark Mojito” o bautura cu rom dark

- “Mojito de toronja” cu adaos de grapefruit

- “Mojito de maracuya” cu fructul pasiunii

- “Strawberry mojito” ce contine capsuni usor presate.

Pe anotimpuri:

- “Mojito de primavara” cu castravete si kiwi, sau cu piersica si ghimbir

- “Mojito de toamna” antioxidant, cu mure si busuioc

- “Mojito de iarna” cu lapte de cocos.

Fun facts:

- Piratii au jucat un rol important in raspandirea retetei vechi de 500 de ani. Cunoscut de englezi drept Sir Francis Drake, cavalerul uns de regina Elisabeta I era, pentru spanioli, “El Draque”, pirat temut ce a inspirat crearea unei bauturi eponime, in Havana. Desi licoarea continea initital aguardiente in loc de rom, unele voci sustin ca aceasta a fost baza clasicului cocktail.

- Mierea si Berea de ghimbir  potenteaza aromele bauturii. Se pare ca inlocuirea siropului de zahar cu miere si a apei minerale cu bere de ghimbir potenteaza pe palat toate celelalte componente.

- Exista peste 300 de deserturi care reproduc, partial sau total, reteta cocktailului. Unele pot fi gasite aici: https://www.yummly.com/recipes/mojito-desserts.

Daca a fost suficient de bun pentru James Bond (vezi video https://www.youtube.com/watch?v=ml75GSIY8mw&feature=emb_title ), poate ar trebui incercat!