Parte importanta a culturii de bar, cocktailul poate fi regasit in locatii variate, de la cluburi, localuri, restaurante, dar si petreceri, festivaluri, seri romantice. Numarul de retete a crescut constant odata cu evolutia gusturilor, iar alegerea si decorarea paharului de cocktail sunt astazi elemente esentiale in blending si ajung uneori la nivel de opera artistica. 
In topul bauturilor ce stau la baza unui cocktail de calitate se afla, de departe, distilatul cunoscut sub numele de whisky (daca provine din Scotia), sau whiskey (daca se produce in Irlanda sau Statele Unite).

Whisky in istorie

Initial, conform academiabarbatilor.ro, licoarea produsa inca din 1400 era supranumita “apa vietii” sau “apa vitalitatii” si era utilizata in scopuri medicinale. 
Ulterior, popularitatea sa a crescut rapid, iar utilizarea ca ingredient principal pentru cocktailuri a venit ca o etapa fireasca, in ciuda opozitiei bautorilor “profesionisti” de whisky, care sustin ca este un sacrilegiu sa-l amesteci cu orice alt lichid. 
Totul tine de alegerea personala a fiecaruia.

Cele mai populare cocktailuri pe baza de whisky sunt:

- Manhattan 
- Old-fashioned 
- Whiskey Sour 
- Irish Coffee
- Jack and Coke.

• Desi inca nedatata cu siguranta, nasterea celui mai cunoscut blend pe baza de whisky, Manhattan cocktail, pare sa fie legata de petrecerea data in 1874 de Lady Randolph Churchill (mama lui Winston Churchill), la New York.

Pentru a crea un Manhattan cocktail memorabil, sunt necesare urmatoarele ingrediente:

- un pahar mare, clasic
- 100 ml Yellow Rose bourbon whiskey 
- 50 ml vermouth dulce 
- cateva picaturi de bitter
- gheata 
- o cireasa glasata pentru decor.

Ingredientele se amesteca cu grija in pahar, se toarna gheata peste si se serveste cu placere.

Old Fashioned cocktail (“ca pe vremuri”) este mixul ce se construieste direct in paharul clasic (cu fund gros), dintr-un cub de zahar peste care se toarna 1 lingurita de bitter si una de apa (suficient cat sa dizolve cubul), coaja de la o portocala, cuburi de gheata, 60 ml de whiskey de secara sau bourbon si o felie de portocala sau o cireasa (ca decor).

Whiskey Sour cocktail este bautura ce necesita ceva mai mult “arsenal” de bar, respectiv un shaker, in care se pun:

- 50 ml Teeling whiskey 
- 10 ml sirop de zahar
- 30 ml suc proaspat de lamaie
- un strop de bitter aromatizant
- gheata.

Shakerul se agita “pana cand iti ingheata mainile”, intrucat mixul rezultat trebuie sa fie omogenizat si aerat. Dupa turnarea in paharul clasic, se decoreaza cu o felie de portocala si o cireasa glasata.

Irish Coffee cocktail este combinatia ideala pentru zilele mai friguroase (consumandu-se cald) si aduce impreuna cafeaua premium si whiskey-ul irlandez, intr-un echilibru perfect.
Espresso-ul sau cafeaua la ibric se toarna intr-un pahar transparent, din sticla. Se adauga o lingurita de zahar brun si se amesteca pana la dizolvare. Se toarna usor 3-5 linguri de whiskey si se decoreaza cu frisca proaspat batuta, fara a o incorpora in lichid.

Jack and Coke cocktail este blendul eminamente masculin, fiind preferat mai ales de bautorii de whiskey ce isi doresc o alternativa la varianta simpla.

Pentru un astfel de mix, reteta simpla contine:

- 50-60 ml Jack Daniel’s whiskey 
- 150-200 ml Molecola
- gheata de calitate.

Totul intr-un pahar de tip “Collins”.

Cauta in oferta Expert Drinks cele mai bune baze de mix, distilate premium atent alese pentru a creat cocktailuri savuroase si experiente de consum de neuitat!

Vei descoperi, in categoria Whisky:

- Bourbon Whiskey speciale pentru Manhattan cocktail, ori pentru Whiskey Sour cocktail
- Irish Whiskey pentru un Irish coffee cocktail de exceptie
- Scotch Whisky pentru a mixa un Scotch Sour, ori un Rusty Nail
- Single Malt-uri rafinate, cu arome unice
- sau Tennessey Whiskey, filtrat prin 3 metri de carbune de artar.

Istoria cocktailului

Reperele istorice sugereaza ca primul cocktail, facut din suc de lamaie si piper, era deosebit de popular in secolul al II-lea, la curtea imparatului roman Caesar Commodus. Tot romanii consumau adesea ca aperitive mixuri din vin si plante aromatice.
La curtile renascentiste se consumau amestecuri de lichioruri, rachiuri si fructe, in boluri de mari dimensiuni.

Prima mentiune in scris (altfel spus, publicatie de profil) apartine Companiei Distileriilor din Londra si dateaza din secolul al XVII-lea. Sunt detaliate retete de cocktailuri, insa recomandarile de consum duc mai ales spre tratarea unor afectiuni. 
Tot atunci se da si o definitie a unei astfel de combinatii, respectiv: “un lichior de stimulare, compus din orice fel de bauturi spirtoase, zahar, apa si bitters. Are un gust amar sau amarui si are de obicei aroma de citrice”.
Oficial, prepararea primului cocktail (numit Sazerac) ii este atribuita creatorului Paychaud Bitters, Antoine Amedee Paychaud, care isi servea prietenii cu licoarea pe baza de absint si bitter.

Cel dintai Ghid pentru barmani este o publicatie cu retete scrisa de Jerry Thomas in 1862 si intitulata “How to mix drinks” sau “ The Bon Vivant’s Companion”.
Promotorii cocktailului actual au fost, la inceputul anilor 1920, barmanii americani care, fortati de Prohibitia din acea perioada, au gasit solutii atractive pentru a nu-si pierde clientii, dar si pentru a acoperi gustul neplacut al alcoolului de slaba calitate, cumparat ilegal. 
Un reper important in istorie il constituie Cuba, sursa a unor cocktailuri emblematice, precum Cuba Libre, Mojito si Daiquiri.
Etimologia cuvantului cocktail este una ce starneste controvese, insa cele mai multe voci sustin ca provine din contopirea termenului francez “coq” (cocos) si a celui englez “tail” (coada).

Ce bauturi se pot folosi in blending?

Cele mai numeroase retete de cocktailuri alcoolice (denumite uneori si “long drinks”) au la baza cel putin o bautura spirtoasa, la care se adauga sucuri, siropuri si elemente de decor. 
Alcoolul alb este primul pe lista mixologilor, iar printre sortimentele folosite se regasesc: vodka, ginul, tequila si romul alb.
Distilatele cu nuante mai inchise (colorate) reunesc whisky-ul, brandy-ul si romul dark.
Pentru a rafina si tempera taria si concentratia alcoolica a spirtoaselor, in cocktailuri sunt adaugate lichioruri simple, de fructe si lichioruri crema, bitter-uri, vermouth-uri, vinuri spumante, sau chiar bere.
Pentru amatorii de mixuri non-alcoolice, la baza stau sucurile carbogazoase, sucurile naturale si siropurile de fructe, la care se adauga indulcitori, condimente, elemente botanice si plante aromatice. Peste toate acestea vine si nelipsita gheata, in forme din ce in ce mai neobisnuite.

Singura bariera in blending este creativitatea celui care isi propune sa-si surprinda invitatii /clientii cu un cocktail. De aceea unele bauturi ajung sa fie adevarate opere de arta…

Cele mai populare 10 cocktailuri cu alcool

Din dorinta de a afla care sunt trendurile in domeniu s-au facut, de-a lungul timpului, multe topuri ale celor mai populare bauturi ce contin alcool.

Preferintele de consum s-au mai schimbat in timp, insa “preferati” par sa ramana mereu aceeasi clasici
• cremoasa Pina colada
• racoritoarele Margarita
Mojito
Mai Tai
Sex on the Beach
Campari Orange
Tequila Sunrise
• sofisticatele Cosmopolitan
Bloody Mary 
• si aromatul Cuba Libre.

Unele topuri inlocuiesc Pina Colada, Campari Orange si Cuba Libre, cu nu mai putin celebrele
Screwdriver
Long Island Ice Tea
Black Russian.

Diferentele sunt date de zonele geografice din care provin consumatorii si chiar de anotimpul in care s-au analizat preferintele.

Cand si unde se poate consuma un cocktail?

Rezultat al unor mixuri delicioase intre distilate diferite si numeroase componente dulci-amare, cocktailul este astazi o bautura populara si parte dintr-o industrie in crestere, cea a mixului de bar
In functie de tipul de alcool folosit si de rezultatele dorite, o astfel de bautura poate fi consumata in momente, locatii si cu ocazii diferite.

Cand baza de  mix este un whisky, sau un whiskey (contrar parerilor bautorilor de “straight”), paharul este esential. Clasicul Collins, cu fund gros, este alegerea oricarui barman, fie el profesionist, sau amator. Iar momentul servirii este mai degraba apropiat de asfintit, cocktailurile cu whisky fiind savurate mai ales seara.

Daca distilatul-vedeta este vodka, barmanii profesionisti recomanda o racire in prealabil a acesteia, la congelator. Aducerea licorii la temperatura camerei post-racire o face mult mai matasoasa, mai onctuoasa. Este de asemeni recomandat ca si paharele (neaparat din sticla) sa fie cat mai reci, pentru a pastra temperatura bauturii spirtoase cat mai mult. 
Fiind un distilat neutru, vodka “cere” ingrediente insotitoare de cea mai buna calitate. Orice rabat se simte imediat pe palat. Chiar si gheata trebuie sa fie facuta din apa cat mai pura, filtrata si fara arome. Cocktailurile cu vodka se pot bea inainte de masa, dar si dupa, in functie de preferinte.

Cand baza de blending este un bitter din plante, sau un vermouth aromat, pentru a obtine efectul scontat (o pre-digestie a alimentelor), servirea trebuie sa se faca inainte de masa cu cel putin 30 de minute. Un digestiv se poate bea si dupa masa, dar numai insotit de o plimbare usoara.

In ceea ce priveste impartirea pe genuri, se pare ca femeile sunt cele care prefera cocktailurile sofisticate mai mult decat barbatii, acestia fiind mai degraba adeptii unor long drinks simple, din cel mult 3 ingredinte.

Cat priveste cea mai potrivita locatie pentru a savura un mix, tot consumatorul este cel care ia decizia finala, indiferent ca vorbim despre pub-uri, baruri, cafenele, cluburi, sau petreceri private.

Cum alegem cocktailul potrivit?

Fiecare eveniment este un prilej de bucurie, de a petrece momente placute alaturi de oameni dragi si de noi amintiri, fie ca vorbim despre o nunta, un botez, sau o aniversare. 
Ele sunt, totodata, si o oportunitate pentru a crea legaturi durabile cu parteneri de afaceri, in cadrul unor evenimente corporate.

Ca si in cazul locatiei, alegerea cocktailului perfect se face tot in baza preferintelor de consum, dar si printr-o analiza initiala a tuturor elementelor implicate: ocazie, profilul invitatilor, locatie,  sezon si, de ce nu, buget.

Cel mai important detaliu este, inainte de orice, calitatea produselor folosite in blending. Fie ca esti un mixolog profesionist, sau un barman amator, pentru a putea realiza cocktailuri memorabile ai nevoie de ingredientele potrivite.

Unde gasesti cele mai bune bauturi online, bauturi premium in pachete promotionale, licori in editie limitata si retete ale celor mai populare cocktailuri ale momentului? La Expert Drinks! 

Descopera oferta noastra si devino si tu expert in bauturile pe care le consumi si le oferi!