Reteta clasica de cocktail Bloody Mary aduce impreuna 7 ingrediente distincte: vodka, suc de rosii, suc de lamaie, sos Worchestershire, sos Tabasco, condimente (sare, piper) … si gheata. 
Lista acestora poate fi mult mai lunga si, in functie de preferinte, poate contine: usturoi, hrean, telina, suc de masline, suc de lime, ierburi, suc de scoici, zahar brun, melasa, sau bitter. Ca elemente de decor, se folosesc: tulpini de telina, felii de lamaie, masline, cuburi de branza, carnati uscati, bacon, creveti, sau castraveti murati.

Cunoscatorii, printre care si cei de la Academiabarbatilor.ro, ii atribuie bauturii in curand centenara proprietati anti-mahmureala, recomandand consumul dimineata, sau in primele ore ale dupa-amiezii (ori in loc de pranz/bruch).

Istoria cocktailului Bloody Mary - o poveste controversata

Originile cocktailului legendar sunt plasate intre anii 1920-1930, fara sa existe insa o data general acceptata.
Primul din seria de “inventatori” ar fi (dupa spusele nepoatei sale) barmanul Fernand Petiot, care sustinea ca ideea unui astfel de cocktail i-ar fi venit in 1921 si ca reteta continea doar vodka si suc de rosii. 
Un al doilea pe lista ar fi barmanul Henry Zbikiewicz, care ar fi mixat ingredientele in anii’30, in New York’s 21 Club. In acelasi bar ar fi incercat sa faca Bloody Mary si comediantul George Jessel.
Prima referire scrisa dateaza din 1934, in “New Yorker”, unde acelasi Fernand Petiot sustinea ca ar fi preluat reteta originala de la Jessel si ar fi transformat-o in “modern Bloody Mary”, adaugand in shaker “ doua linii mari de sare, doua linii de piper negru, doua linii de piper cayenne si doua picaturi de sos Worchestershire; plus suc de lamaie, gheata zdrobita, vodka si suc de rosii.”
Mai tarziu, in 1939, “This New York” scrie in coloanele sale despre cocktail – “Bloody Mary: jumatate vodka, jumatate suc de rosii.” 
In 1942, in paginile revistei Life apar detalii cu privire la cocktailul denumit Hammer Red, cu vodka, suc de rosii si suc de lamaie. In acelasi an mai apar si alte “completari” la reteta. 
De-a lungul timpului, vedete precum Marilyn Monroe, Ernest Hemingway, Joe DiMagigio, ori Salvador Dali au ales complexitatea cocktailului si au ajutat la popularizarea acestuia.

Semnificatia numelui

Denumirea emblematicului cocktail este asociata, de-a lungul timpului, cu regina Maria I a Angliei (supranumita “Bloody Mary” in “Foxe’s Book of Martyrs”), dar si cu numeroase alte personaje feminine: actrita Mary Pickford, chelnerita Mary din barul Bucket of Blood, sau o dansatoare de cabaret pe nume Mary (muza barmanului) fiind doar unele dintre ele.

Fun fact: in folclorul contemporan, Bloody Mary este o vrajitoare, sau o fantoma care apare in oglinda dupa ce ii este rostit numele de 3, de 7 sau de 13 ori, in functie de versiunea povestii. In fapt, jocul-test de curaj se desfasoara ca un ritual in timpul petrecerilor in pijama si poate lua forme diferite.

Neoficial, in fiecare an pe 01 ianuarie este sarbatorita Bloody Mary Day, in SUA.

Ingrediente cocktail:

Reteta recunoscuta oficial de IBA (International Bartenders Association) contine:
- un pahar Highball/ Hurricane
- 45 ml vodka (3 parti)  – Expert Drinks recomanda Tito’s vodka
- 90 ml suc de rosii (6 parti)
- 15 ml suc de lamaie (1 parte)
- sos Worchestershire (cateva picaturi)
- sos Tabasco (cateva picaturi)
- sare, piper
- tulpini de telina
- felii de lamaie
- gheata.

Partea superioara a paharului se umezeste cu suc de lamaie si se decoreaza cu sare (preferabil sare aromatizata cu seminte de telina). Ingredientele se pun apoi direct in pahar in ordinea: vodka, gheata, suc de rosii, sos Worchestershire, sos Tabasco, un “praf” de sare, piper proaspat macinat si suc de lamaie. Se adauga o tulpina de telina si, optional, felii de lamaie.

Mixarea ingredientelor se poate face si intr-un shaker, caz in care, dupa agitarea usoara (20 de rotatii), acestea se toarna prin sita, in paharul pregatit. Se adauga un fir de patrunjel, 2 masline verzi si o felie de lamaie.

Sunt mixologi care sustin ca Bloody Mary nu trebuie agitat, deoarece se pierde din vascozitatea sucului de rosii, detaliu ce afecteaza gustul final.
Pentru cei care vor sa simta fiecare nuanta a cocktailului, este recomandata pastrarea la rece a amestecului timp de o ora, inainte de servire.

Recomandare Expert Drinks: Tito’s Bloody Mary

Tito's Vodka provine din prima si cea mai veche distilerie legala din Austin,Texas. Creatie a fostului geolog Tito Beveridge, bautura din porumb, fara gluten, este distilata de 6 ori, fapt ce ii confera atat concentratia alcoolica specifica unei licori spirtoase, cat si o finete aparte.

Una dintre modalitatile preferate ale lui Tito de a savura licoarea este denumita “Tito’s Bloody Mary”, o reinterpretare a cocktailului clasic, ce contine:
- 45 ml Tito’s Handmade Vodka
- 150–200 ml Bloody Mary mix (pe care poti sa il recreezi in functie de imaginatie si gust)
- gheata.


Bloody Mary mix, recomandat de Tito’s contine:

- 120 ml suc de rosii
- cateva picaturi de sos Worchestershire
- cateva picaturi de sos Tabasco (sau un altul, picant)
- hrean, dupa gust
- ardei iute (chili) proaspat, tocat.

Combina intr-un shaker vodka Tito’s cu mixul pentru Bloody Mary si gheata. Agita bine si toarna totul intr-un pahar. Decoreaza dupa indemnul “Go wild” cu: tulpini de telina, masline, marar, fasole verde, muraturi, felii de lamaie, patrunjel, cuburi de branza, creveti etc.

Mai sunt si altele?

Ei bine, da. Sunt si alte variante, propuse de cei de la Diffordsguide.com, pentru cei carora reteta originala nu le place in totalitate:

- Virgin Mary, sau Bloody Virgin, sau Bloody Shame (ultimul, in Australia) – cocktail non-alcoolic, in care distilatele sunt inlocuite de extra-suc de rosii (sau sunt servite separat)
- Red Snapper, sau Rudy Mary – cu Citadelle gin, in loc de vodka (preferat de britanici) 
- Bloody Maria – cu Juarez Silver tequila, in loc de vodka 
- Canada’s Bloody Caesar – cu adaos de suc de scoici
- Bloody Bull – cu consomme de vita (“beef broth”)
- Vladimiry – cu vodka, suc de morcovi, suc de lamaie, sare, piper, seminte de chimen, hrean, salota tocata (cu decor de marar si felii de muraturi)
- Michelada – cu bere lager mexicana in loc de vodka 
- Hayden Bloody Mary – cu Jim Beam bourbon, frunze proaspete de busuioc si wasabi in loc de sos Tabasco
- Asia Mary – cu wasabi, ghimbir si sos de soia
- Bloody Joseph – cu scotch whisky
- Bloody Maru – cu sake
- Cubanita – cu Plantation rum Original Dark in loc de vodka
- Singapore Bloody Mary – cu ardei iuti rosii, ghimbir taiat marunt, rosii cherry, lemongrass  tocat, zahar, vodka
- Bloody Gaspacho – cu rosii medii, morcov, jumatate de telina, castravete (curatate si maruntite in blender), sare, piper, suc de lamaie  si vodka
- cu “garnituri” din ce in ce mai extravagante – pui la grill, coaste, hamburgeri in miniatura, creveti, sandwich-uri, kebab, sashimi, cartofi prajiti sau felii de fructe – pe frigarui imense
- in pahare de toate tipurile, de la cele de vin, pana la halbe de bere.

De ce cocktail Bloody Mary?

Bloody Mary este una dintre acele bauturi pe care fie le iubesti de la inceput, fie nu poti sa le suferi, dar pe care cu siguranta nu poti sa o consumi seara. Mai ales daca alegi sa n-o prepari clasic (168 kcalorii), ci in varianta cu bacon (300 kcalorii).

Mixul este unul aparte in lumea cocktailurilor, intrucat distilatul pare sa fi lasat celelalte ingrediente sa preia conducerea la capitolul gust. Este, in acelasi timp, dulce si acru, sarat si usor amar. Totul intr-un echilibru special si, totodata, cu aport de vitamine (A si C), calciu si fier.

Daca vrei sa descoperi si alte retete de cocktailuri clasice, memorabile, te invitam in magazinul nostru online! Surprinde-ti invitatii cu bauturi premium si mixeaza ca un profesionist!