Blendul dulce pe baza de rom si Cola este considerat un highball istoric, a carui origine se impleteste cu a Cubei, la inceput de secol XX.
Aparut dupa razboiul americano-spaniol din 1898, mixul initial de distilat, apa si zahar brun se raspandeste rapid datorita ingredientelor relativ ieftine, dar si a denumirii sugestive ce indeamna la revolta: “Cuba libera”. Prezenta masiva post-razboi a americanilor in Cuba este insasi cauza aparitiei miscarii de eliberare.
Exista voci care sustin ca prima atestare a cocktailului (1902) este strict legata de restaurantul havanez “La Floridita” si aniversarea independentei cubaneze. “Por Cuba libre!” ar fi strigat un militar american, primul care a comandat si ciocnit licoarea.
Dupa aparitia Coca-Cola, romul isi gaseste companionul perfect, dand nastere cunoscutei expresii “rum and coke”, foarte des utilizata in timpul celui de-al doilea razboi Mondial, dar si dupa.
Cuba Libre a fost considerata a doua cea mai populara bautura alcoolica din lume (dupa Mojito), simbol al mariajului intre romul vechilor imperii coloniale si Cola capitalismului american.
Cum se prepara?
Reteta cocktailului parfumat este una relativ simpla, fapt ce atrage parerea ca blendul “nu poate fi stricat”, indiferent daca se utilizeaza rom alb, rom dark, adaos de suc de lime ori alte ingredient.
Si totusi unele detalii fac diferenta:
- 1 pahar highball (Collins de 370 ml)
- multa gheata
- 50 ml de rom premium (alb sau dark)
- 120 - 150 ml de Cola
- 10 – 20 ml de suc de lime proaspat
- felii de lime.
Mixul se face in paharul plin de gheata zdrobita, cu marginea (buza paharului) acoperita in prealabil cu suc de lime, fara o regula stricta privind ordinea ingredientelor.
Desi raportul traditional cola/ rom este de 2:1, acesta poate fi adaptat preferintelor consumatorului.
Variatiuni pe aceeasi tema
Reteta originala a cocktailului Cuba Libre poate “suferi” modificari, in functie de zona geografica in care se prepara, sau de imaginatia barmanului:
- Mandeville – cu adaos de rom alb si dark, suc de portocale Absint Pernod si sirop Grenadine
- Cinema Highball – rom infuzat cu floricele de porumb cu aroma de unt
- Cubata sau Ron-Cola – cu rom Anejo (in Spania)
- Moxie sau Cola mexicana – produsul local (indulcit cu zahar de trestie, in loc de sirop de porumb) inlocuieste Coca Cola (in Mexic)
- Cu o lingurita de zahar brun, in loc de sucul de lime (in Australia)
- Old style – cu adaos de bitter si/ sau gin, pentru a-i spori aroma amaruie (in Venezuela)
- Bourbon and Coke – cu bourbon, in locul romului
- Piscola – cu Pisco (bautura alcoolica din struguri fermentati, produs in Peru si Chile) si Cola
- Kabul Libre – cocktail cu Cola si suc de lamaie (in Afganistan, soldatii americani aveau interdictie privind consumul de alcool)
- Spicy Cherry sau Spicy Vanilla – rom mixat cu o Cola Cherry sau Cola Vanilla (in Puerto Rico).
Cuba Libre, denumita si “bautura piratilor”, poate fi servit cu orice ocazie, fiind un cocktail nu foarte tare, dar spectaculos in prezenta unor ingrediente de calitate.
Gama de romuri premium Plantation a fost aleasa cu grija de specialistii Expert Drinks pentru a-ti aduce in pahar gustul Caraibelor.
Descoper-o acum!
Scrie comentariu