Mai Tai este un celebru cocktail cu rom, creat in California si atribuit de cunoscatori culturii polineziene Tiki. Unii sustin ca anul “nasterii” mixului a fost 1933, altii ca reteta originala este din 1944. Cu totii insa amintesc numele lui Victor Jules Bergeron ca fiind unul dintre creatori si omul caruia ii datoram exotica bautura.

Mai tai-roa aé”, expresia tahitiana care sta la baza denumirii cocktailului, semnifica “de pe alta lume - cel mai bun!” (sau “excelent”) si intruchipeaza reactia unuia dintre primii degustatori ai licorii. 
Popularitatea Mai Tai a crescut in anii ’50, in special printre turistii aflati in vacanta in zonele tropicale. Insusi Elvis Presley il aminteste si promoveaza in filmul “Blue Hawaii”. 

Cocktailurile deja clasice, precum Mai Tai, Scorpion, Uragan, Marina Grog, Rum Runner, Painkiller sau Zombie, au luat nastere in barurile tiki americane, la mijlocul secolului al XX-lea si au devenit repede cunoscute ca si clasa separata de mixuri. Printre caracteristicile comune ale bauturilor se regasesc: utilizarea a doua, sau trei tipuri de rom; prezenta fructelor tropicale (suc, sau garnish); mixarea de condimente, sau mirodenii originale.

 

Cum se prepara cocktailul Mai Tai?

Celebrul Ghid Difford numeste Mai Tai “rege” si il aseaza in fruntea celor mai grozave cocktailuri clasice, mentionand ca bautura este, de fapt, un Daiquiri reinterpretat, cu baza de rom, adaos de curacao si sirop de orgeat. 

Ingrediente:
-    25 ml rom Plantation Original Dark 
-    25 ml rom Plantation Grande Reserve 
-    10 ml Dry Curacao Pierre Ferrand 
-    25 ml suc proaspat de lime
-    10 ml sirop de orgeat (sirop de migdale, zahar, apa de trandafiri/apa de flori de portocal)
-    10 ml sirop de zahar simplu
-    felii de ananas
-    gheata.

Toate ingredientele se amesteca bine intr-un shaker cu gheata si se transfera intr-un pahar generos (“big rock glass”). Se garniseste apoi cu o felie de ananas (cu, sau fara coaja, dupa preferinte) sau cu frunze proaspete de menta. 

De la reteta originala se desprind variatiuni, prin inlocuirea unor ingrediente cu:  Amaretto, Falernum, Bitter, Grenadina, Blue Curacao, Irish Whiskey, Bourbon Whiskey, Angostura.

Iau nastere astfel Mai Tai Swille, Broken Heart Mai Tai, Irish Whiskey Mai Tai, Murderous Mai Tai, Mango/Orange/Watermelon/Passionfruit/Blueberry Mai Tai, Sunset Mai Tai, Bolo Mai Tai, Bitter Mai Tai etc..

 

Povestea Tiki Bar-urilor

Anul 1934 reprezinta punctul de plecare in istoria astazi celebrului concept Tiki. Ernest Raymond Beaumont Grant (alias Donn Beach) deschide pe Hollywood Boulevard, in Los Angeles, barul Don the Beachcomber, decorat cu elemente specifice insulelor din Pacificul de Sud si in al carui meniu abunda de cocktailuri cu rom. 

In paralel, Victor Bergeron, dupa un tur al Insulelor Pacificului de Sud, transforma salonul din Oakland, California, in Trader Vic’s, un bar cu tematica tropicala si bauturi cu baza de rom. Rivalitatea celor doi s-a transformat cu repeziciune in brand si apoi s-a extins in intreaga lume, dainuind si astazi. 

Odata incheiat cel de-al doilea Razboi Mondial, cultura Tiki ia amploare in SUA, iar anii ’50 -‘60 sunt considerati Epoca de aur a barurilor cu decor generos, boluri uriase de cocktail, umbrelute si rom.Trendul se estompeaza in anii ’70-’80, insa renaste din 1990 si continua sa se dezvolte pana astazi. 

Cocktailurile Tiki (cuvant ce se refera la imaginile sacre ale zeilor) sunt bauturi ce aduc in fiecare pahar arome din Caraibe si Pacific, dar ale caror origini sunt pur americane, nascute din fascintatia unor aventurieri, impresionati de frumusetea si exotismul insulelor amintite. 

 

De ce sa savurezi un cocktail Mai Tai?

Daca esti amator de cocktailuri cu rom, cu siguranta Mai Tai te va cuceri cu echilibrul dintre notele intense ale distilatului din melasa si savoarea ingredientelor. Unii sustin chiar ca fiecare gura din celebra licoare te va transpune imediat intr-un Paradis tropical, alungand grijile si necazurile. 

Fascinati de exotismul bauturii, sa nu uitam totusi ca Mai Tai este un cocktail alcoolic destul de tare (26.2% AVB) si, drept urmare, ar fi bine sa fie consumat cu moderatie.

Aloha!