Sangria este simbolul verii, al vacantelor la mare, al relaxarii racoritoare si, de ce nu, al petrecerilor in aer liber.
Licoarea este un cocktail de tip punch cu radacini iberice, o bautura alcoolica servita obligatoriu rece, pe baza de vin rosu si fructe proaspete (taiate), la care pot fi adaugate sucuri, mirodenii, zahar, apa minerala sau diverse distilate.
In istorie
Unii sustin ca Sangria a aparut odata cu patrunderea romanilor pe teritoriul actual al Spaniei (anul 200 i.Hr.). Altii vorbesc despre “hippocras”, o bautura populara in Epoca Medievala, pregatita cu vin si ghimbir, sau scortisoara.
In forma actuala, termenul Sangria a fost folosit inca din secolul al XVIII-lea, insa originile exacte nu pot fi identificate. Versiuni timpurii ale bauturii se gasesc, conform “The Sage Encyclopedia of Alcohol”, in tari precum Spania, Anglia, sau Grecia.
Predecesoarea bauturii se numea “Sangaree”, avea radacini in Indiile de Vest (Caraibe) si era servita rece, sau calda. De-a lungul timpului, reteta mixului introdus si pe teritoriul Americii Continentale s-a pierdut.
Sangria, ca bautura rece, a fost reintrodusa in SUA la finele anilor 1940 cu ajutorul restaurantelor cu specific spaniol si al imigrantilor hispanici, dar s-a bucurat si de un real succes la Targul Mondial din New York din 1964.
Numele, provenit de la termenul spaniol “sangre” = “sange”, insemna “sangerare” si este asociat nuantei rosu-inchis a mixului.
Respectandu-se protectia produselor traditionale din areale geografice specifice (impusa la nivelul Uniunii Europene), ca “Sangria” poate fi etichetata orice bautura preparata local in Spania si Portugalia, din vin aromatizat, cu o tarie alcoolica intre 4.5 si 12%.
Cum facem Sangria: reteta originala
Conform Capital.ro, reteta originala Sangria este simpla, usor de reprodus si cu efect racoritor.
Pentru 4 pahare ai nevoie de:
- o carafa de sticla sau un bol generos
- 750 ml vin rosu sec (Tempranillo de Rioja, sau, in lipsa: Cabernet, Merlot, Zinfadel, Beaujolais)
- 2 portocale (una pentru suc, cealalta taiata felii subtiri)
- 2 lamai (una pentru suc, cealalta taiata felii subtiri)
- 2 piersici curatate si taiate bucati
- zahar
- 250 ml apa minerala
- gheata.
Ingredientele (mai putin apa minerala) se toarna intr-un bol si amesteca usor cu ajutorul unei linguri de lemn, sau a unei tije de sticla. Carafa/bolul se lasa in frigider peste noapte. Inainte de servire se adauga apa minerala si gheata.
Spaniolii folosesc ca baza vinul Rioja, un mix intre soiurile de struguri Tempranillo si Garnacha. In locul apei minerale, se poate folosi Prosecco, sau Cava.
Ca si radacinile deloc identificabile cu exactitate, reteta bauturii variaza de la o tara la alta si, uneori, chiar de la o regiune geografica la alta (mai ales pe teritoriul Spaniei). Ingredientele de baza sunt insa intotdeauna vinul rosu si fructe/sucuri de fructe/lichioruri de fructe, ce pot spori aroma fructata, gustul dulce si continutul de alcool al mixului.
Sangria insoteste cu succes mancaruri picante, sau asezonate cu usturoi.
Altfel de Sangria
Cand reteta traditionala, pe care o poti gasi si pe liquor.com, nu este in totalitate pe placul invitatilor tai, iata cateva mixuri cu ingrediente si gusturi diferite:
- Sangria Blanco/ Clarea – bautura aromatizata pe baza de vin alb (Chardonnay), suc/cidru de mere, menta, zahar, scortisoara, cu bucati de pere, piersici, portocale, lamai
- Zurra – Sangria cu piersici, sau nectarine, pregatita in sudul Spaniei
- Sangria cu vin spumant – mix de prosecco, brandy, lichior de piersici, suc de struguri albi, cu bucati de capsuni, portocale, struguri si piersici si frunze de menta
- Sangria portugheza – vin rosu portughez, Sumol (suc carbogazos din fructul pasiunii) – sau o bautura carbogazoasa de portocale, brandy, portocale, struguri, lamai si capsuni
- Sangria mexicana – cu vin rosu (Rioja), brandy, apa minerala, zahar brun, portocale, lamai, mere, pere, gheata.
- Mojito Sangria – cu lime, frunze de menta, sirop de agave sau miere, un ananas taiat, vin alb (Sauvignon Blanc, sau Pinot Grigio), rom, suc de ananas, apa minerala si gheata
- Sangria ruby/rubio – cu brandy/ cognac, vin rosu, suc de rosii, rodii, pere, carambola, zahar, scortisoara, anason, apa minerala
- Spiced Sangria – rom “spiced”, vin rosu, mere, portocale si ghimbir (taiate), lamaie, bere de ghimbir si gheata
- Sangria cu vin fiert – folosit in locul vinului “crud”, pentru a da un plus de aroma
- Mangria – cu vin rosu (3 parti), vodka (1 parte), suc de portocale (1 parte)
- Sangria fara alcool – cu suc de merisor si struguri, suc de portocale, suc de lamaie, suc carbogazos de lamaie verde, mere si pere taiate cuburi.
Reteta Sangria poate fi oricand imbunatatita, limita fiind data doar de imaginatia mixologului de serviciu.
Cocktailul Sangria, specific sezonului estival, este popular atat printre turistii ce viziteaza peninsula Iberica, cat si printre organizatorii de petreceri cu tematica. O singura regula trebuie respectata atunci cand servesti Sangria: sa fie RECE!
Sangria gata preparata de pe Expert Drinks
Ce faci insa daca nu ai timp, nu te pricepi, sau nu vrei sa-ti exersezi talentele de barman? Ei bine, Sangria imbuteliata iti sta la dispozitie, din deja cunoscutul vin Riunite, cu adaos de suc natural de portocale.
Fie ca alegi varianta la doza, pentru excursii, ori picnic, sau vrei sa iti achizitionezi vinul aromat in ambalaj de sticla, mai potrivit pentru reuniuni, cu siguranta nu poti da gres.
Incearca acum o Sangria de calitate si racoreste-ti vara! Descopera si alte retete de cocktailuri populare in magazinul nostru online!
Scrie comentariu