Gin&Tonic, sau Gin and Tonic este un cocktail clasic, un highball preferat in sezonul estival si nu numai, ale carui nuante sunt usor de descifrat si apreciat daca sunt respectate intocmai etapele in preparare.

Cel mai bun G&T se realizeaza si se serveste rece, aromele completandu-se perfect la circa 5°C. Asadar, atat distilatul, cat si apa tonica se racesc inainte, iar paharele se tin la congelator.

Ingrediente:

- 13 parti (50 - 150 ml, dupa preferinte) de gin Citadelle

- 3 parti (150 ml) apa tonica Luscombe

- lime felii (sunt folosite mai ales partea aflata imediat sub coaja si coaja, datorita continutului de uleiuri volatile)

- gheata.


Preparare:

Binecunoscut de profesionistii in domeniu, “secretul” de inceput consta in dimensiunea si forma paharului ales: pentru a permite eliberarea aromelor, un pahar mare, cu o cupa rotunda, este de preferat in locul unuia inalt.

Se adauga gheata, o parte gin premium si 3 parti apa tonica de calitate si se amesteca cu ajutorul unei lingurite. Se garniseste cu o felie de lime (rasucita in prealabil, pentru a elibera componentele volatile), ce da o nota de prospetime ansamblului.

Exista si alte variante de decor, pentru indrazneti, ce pot inlocui lime-ul:

- floare de cimbru sau soc (aroma usor florala);

- coaja de portocala, sau anason (aroma putin picanta);

- ghimbir;

- grapefruit roz si rozmarin;

- castravete, menta si boabe de piper;

- capsuni si busuioc;

- chili si lime.  

Spre deosebire de alte cocktailuri, G&T are doar 10-13% alcool si circa 130160 kcal, ceea ce inseamna ca poate fi consumat si la dieta smiley. Este perfect pentru happy hour, cina, sau atunci cand vreti o bautura revigoranta.

Reteta originala poate suferi si alte “adaptari”:

- cu adaos de suc (merisoare, mere, portocale) – indulceste gustul amar, specific originalului

- cu sirop sau lichior (zmeura, capsuni, mango, amaretto, grenadine) – atrage consumatorii de bauturi mai fructate

- cu plus de lime – prima felie se stoarce in pahar inainte de a pune ginul, se adauga putin cordial de lime si se garniseste cu o a doua felie.

 

Ce nu stiai despre gin:

- Nu se consuma niciodata sec – menirea sa este sa dea complexitate unui cocktail

- Cele mai multe retete de cocktailuri sunt cu gin – nicio alta bautura spirtoasa nu il depaseste ca popularitate

- S-a nascut in Olanda, din stramosul Jenever (bautura prescrisa pentru afectiuni renale, gastrice, lumbago sau guta) si este faimos in Anglia – toate marcile celebre de gin sunt produse acum pe teritoriul britanic

- Reteta de Gin&Tonic isi are origini in India – in epoca Victoriana, cand trupele britanice aflate pe taram indian erau nevoite sa consume chinina impotriva malariei, amestecul acesteia cu apa carbogazoasa si cu ratia zilnica de gin o faceau mai putin neplacuta la gust

- A fost dovedit stiintific: combinatia dintre gin si apa tonica creeaza un gust aparte, total diferit decat al ingredientelor amarui, consumate separat

- Cei mai mari consumatori de gin sunt filipinezii – 43% din piata mondiala

- Dupa Gin&Tonic, cel mai cunoscut cocktail cu gin este Martini, o combinatie clasica ce aduce impreuna distilatul de ienupar si vermutul alb (uneori si alte tipuri de alcool)

- Consumul sau aduce beneficii pentru sanatate: ienuparul, cu proprietati antioxidante, mentine aspectul tanar al pielii si previne aparitia ridurilor; combinatia de plante folosite ca ingrediente sporeste diureza; are o cantitate redusa de zahar; imbunatateste sanatatea cardiovasculara

- Incepand din 2010, pe 19 octombrie se sarbatoreste Ziua internationala Gin&Tonic.

Descopera gama de ginuri premium Citadelle, pentru o experienta a gustului de neuitat!

Numai la Expert Drinks!